اعضای شوراهای شهر در هنگام آغاز فعالیت باید چه اصولی را سرلوحه کارهای خود قرار دهند؟
۱- سند چشم انداز شهر را با مشارکت مردم محلی تدوین کنید.
از مردم در باره آینده محل خود پرسش کنید و به آن ها اجازه دهید تا نظرات خود را در این باره بیان کنند. در شهر آلفن اندراین در کشور هلند برای آن که ذهن مردم برای تصور آینده آماده شود به آن ها عینک های طلقی ساده دادند و از ایشان خواستند تا دیده های خود را پیش و پس از گذاشتن عینک بیان کنند. با این ترفند ساده مردم متوجه شدند تا چگونه به شکلی متفاوت به واقعیت های پیرامون خود بیاندیشند و آینده را به تصویر درآورند
۲- تحلیل «SWOT» نقاط قوت، نقاط ضعف، فرصت ها و تهدیدها را انجام دهید منافع محلی را بشناسید و از آن ها پاسداری کنید.
این منافع می تواند ابعاد کالبدی و ابعاد معنوی داشته باشد هم شامل فرهنگ مادی شود و هم فرهنگ غیر مادی محل را در بر بگیرد. اثری تاریخی یک ثروت مادی است اما در کنار آن می توان آداب و رسوم محلی را نام برد که ثروت معنوی هستند. یک مثال خوب بازی های کودکانه است که با تغییر فضای زندگی از سنتی به مدرن از خانه های حیاط دار به آپارتمان نشینی از میان می رود یا رفته است آن ها را ثبت و نگهداری کنید زیرا بخش مهمی از ثروت معنوی شما هستند. خوراکی های محلی مثال خوب دیگری است این خوراکی ها می توانند باعث شهرت شهر یا روستای شما شوند و به توسعه آن جا کمک کنند. پوشاک محلی، لباس های زنانه، مردانه، کودکانه، لباس هایی که اصناف و قشرهای مختلف مردم در روزگار گذشته به تن می کردند. کلاه هایی که بر سر می گذاشتند شال هایی که به کمر می بستند و پاپوش هایی که به پا می کردند همه آن ها ثروت محلی هستند. تلاش کنید پس از شناسایی نقاط ضعف محل آن ها را کاهش دهید و تهدیدهای شناسایی شده را هم بدل به فرصت کنید
۳- ماموریت شهر را تعریف کنید.
پس از تدوین چشم انداز و تحلیل سوات وقت آن رسیده است که بیانیه ماموریت را تهیه کنید و پس از شور و مشورت با گروه های مردمی مختلف آن را نوشته و به اطلاع همگان برسانید.
۴- شناسنامه محل را تهیه کنید.
بانک اطلاعات شهر خود را در اختیار داشته باشید. باید بدانید به طور دقیق چند نفر در محل شما زندگی می کنند و خصوصیات آن ها چیست؟ چه تعداد باسواد و دانشگاه رفته دارید و تخصص های هر کدام چیست؟ در هر خانه چه کسانی زندگی می کنند نقشه های خانه ها و اماکن عمومی را داشته باشید.
۵- برنامه توسعه محلی را تهیه کنید برای این کار از سازوکار مشارکتی بهره بگیرید از همکاری های بخش خصوصی عمومی به خوبی استفاده کنید.
۶- نگاه دارایی مبنا داشته باشید نه نیاز مبنا.
به دارایی ها و ثروت شهر خود توجه کنید نه مشکلات و نیازهای بی انتها. مبنای برنامه ریزی را بر اساس دارایی ها و نقاط قوت خود قرار دهید و تلاش کنید بر اساس آن ها نیازهای خود را رفع کنید.
۷- فرصت های سرمایه گذاری و جذب کسب و کار در اجتماع محلی خود را شناسایی و تبلیغ کنید.
سرمایه در دنیای امروز شناور است و به دنبال فرصت های خوب می گردد. این فرصت ها را ایجاد کنید تا دارایی به اجتماع محلی شما وارد شود
۸- پیاده محوری را در اولویت قرار دهید و از خودرو محوری در شهر خویش پرهیز کنید.
اجازه ندهید تا زندگی و حیات اجتماعی به سبب تسلط خودرو از میان برود فضاهای انسانی یعنی فضایی که در آن امکان تعامل نزدیک و رودرو وجود دارد. می توانید سلام کنید و احوال بپرسید بچه ها در این فضاها می توانند بدوند و بازی کنند و ترسی نداشته باشند. اگر خودرو را میدان دهید تمام این فضاها را نابود کرده و در اختیار خود قرار خواهد داد. اشتباه تهران را انجام ندهید که شهر را قربانی حرکت خودرو کرده است و در نتیجه آن سلامتی و امنیت ساکنان خویش را به خطر انداخته است.
ادامه دارد